"Beyaz şaraplar beyaz etlerle, kırmızı şaraplar kırmızı etlerle, tatlı şaraplar ise tatlılarla uyumludur" klasik eşleşmesinin yerini, şarabın özellikleri (alkol, asit v.b.) ve yemeğin özellikleri (yağlı, baharatlı v.b.) göz önüne alındığı, birinin diğerinden daha baskın olmadığı seçimler alınmıştır.

-Mezelerle

Hafif, körpe, diri beyaz şaraplar:

Sauvignon Blanc, Pinot Grigio

-Makarnalarla

Hafif beyaz ve kırmızı şaraplar:

Sosun cinsine göre;
Domates ağırlıklı soslu makarnalarla: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio gibi diri asiditeli beyazlar, hafif Rose’lar
Beyaz etli makarnalarla: Genç Chardonnay gibi orta gövdeli beyazlar, dolgun Rose’lar
Kırmızı etli veya peynirli makarnalarla: Genç Chianti, Merlot gibi hafif kırmızı şaraplar

-Balıklarla, Krema Soslu Beyaz Etlerle, Beyaz Soslu Makarnalarla

Dolgunca beyaz şaraplar:

Chardonnay

-Istakoz Gİbİ Kabuklu Denİz Ürünlerİyle

Dolgunca beyaz şaraplar ve şampanya:

Chardonnay, özellikle de Chablis

-Domates Soslu Beyaz Etlerle

Pembe şaraplar, hafif kırmızı şaraplar

-Pizzalarla

Pembe şaraplar, hafif kırmızı şaraplar, bira

-Somon, Ton, Norveç Uskumrusu Gibi Kuvvetli Balıklarla

Dolgunca beyaz şaraplar, pembe veya hafif kırmızı şaraplar:

Öküzgözü, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo, Sangiovese

-Ördek ve Av Etleriyle

Zarif ve nüanslı şaraplar:

Öküzgözü (gövdeli stilde), Pinot Noir (Burgonya kırmızı)

-Kuzu Etleriyle

Hafif kırmızı şaraplar:

Öküzgözü, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo, Sangiovese

-Sığır-Dana Etleriyle, Baharat Soslu Etlerle, Kebaplarla

Kuvvetli, dolgun, baharlı kırmızı şaraplar:

Şiraz, Cabernet Sauvignon, Bordo, Piemonte şarapları (Barolo ve Barbaresco)

-Tatlılarla

Beyaz ve kırmızı tatlı şaraplar:

Çikolata ile Porto, tatlı ve sert kırmızı şaraplar; krem brule, cheesecake, kakaosuz, sarı renk tatlılar ile beyaz tatlı ya da dömisek beyaz şaraplar

-Peynİrlerle

Asiditesi diri sek beyazlar ile beyaz ve kırmızı tatlı şaraplar:

Brie, camembert, tulum gibi genç ve yumuşak peynirlerle: Sauvignon Blanc ya da dömisek beyazlar
Parmesan, rokfor, gorgonzola, gravyer gibi olgun veya küflü peynirlerle: tatlı misket, Sauternes, Porto gibi şaraplar


Şaraplar

Porto:

Bitter çikolatalı tatlılar, ceviz, armut tatlısı, Stilton peyniri

Madeira

Sütlü çikolata, fındıklı tart, krem karamel, kahve ve mokalı tatlılar

Pedro Ximenez Sherry

Vanilyalı dondurma (şarabı üstüne dökerek), kuru üzümlü kekler, incir ya da kurutulmuş meyve içeren tatlılar

Beerenauslese ve Geç Hasat Riesling

Meyveli tartlar, krem brule, bademli kurabiye

Sauternes

Meyveli tartlar, pişmiş meyveler, krem brule, karamelli ve fındıklı tatlılar, Roquefort peyniri

Muscat Beaumes de Venise

Krem brule, taze meyveler, meyve sorbeleri, limonlu tart

Asti Spumante

Taze meyveler, biscotti

Vouvray

Meyveli tartlar, taze meyveler

Vin Santo

Biscotti (şaraba batırılarak)


KIRMIZI ŞARAPLAR

HAFİF GÖVDELİ KIRMIZILAR

Bardolino
Valpolicella
Chianti
Rioja-Crianza
Beaujolais
Beaujolais-Villages
Burgundy(Village)
Bordeaux(proprietary)
Pinot Noir

ORTA GÖVDELİ KIRMIZILAR

Cru Beaujolais
Cotes Ru Rhone
Crozes-Hermitage
Burgundy Premiers ve Grands Crus
Bordeaux(Crus Bourgeois)
Cabernet Sauvignon
Merlot
Zindanfel
Chianti Classico Riserva
Dolcetto
Barbera
Rioja Riserva ve Grand Reserva
Syrah/Shiraz
Pinot Noir
Malbec

TAM GÖVDELİ KIRMIZILAR

Barberesco
Barolo
Bordeaux(büyük şatolar)
Chateauneuf-du-Pape
Hermitage
Cabernet Sauvignon
Merlot
Zindanfel
Syrah/Shiraz
Malbec



BEYAZ ŞARAPLAR

HAFİF GÖVDELİ BEYAZLAR

Alsace Pinot Blanc
Alsace Riesling
Chablis
Muscadet
German Kabinett and Spatle
Pouilly-Fuisse
Sauvignon Blanc
Orvieto
Soave
Verdicchio
Frascati
Pinot Gris

ORTA GÖVDELİ BEYAZLAR

Pouilly-Fume
Sancerre
White Graves
Chablis premier Cru
Macon-Villages
St-Veran
Montagny
Sauvignon Blanc
Fume Blanc
Chardonnay
Gavi
Gewürztraminer

TAM GÖVDELİ BEYAZLAR

Chardonnay
Chablis Grand Cru
Meursault
Chassagne-Montrachet
Puligny-Montrachet
Viogner


ALTIN KURALLAR

*Hiçbir şarap, sirkeli soslarla iyi uyum sağlamaz. Yanında şarap içeceğiniz salatada, sirke yerine limon kullanın.
*Domates de, yüksek asiditesi nedeniyle şarap ile iyi bir eşlikçi değildir.
*Beyaz şaraplardan Sauvignon Blanc, diri asiditesi nedeniyle yemekle uyumda çoğu kez “ libero ” bir şaraptır. Deniz ürünlerinden baharatlı Uzak Doğu yemeklerine kadar birçok yemekle çok iyi uyum sağlar. Fransızların keskin tatlı keçi peynirleriyle, Japonların soya sosla ve acı wasabi hardalıyla yenen suşilerinin eşliğinde bu üzümden yapılan Sancerre şaraplarını sunulması boşuna değildir.
*Kuzu etleriyle genellikle yumuşak, az tanenli şaraplar (Merlot’lar, Beaujolais Cru’leri gibi) iyi uyum sağlar.
*İsli yiyeceklerle hafif yanık fıçı görmüş, is çeşnili şaraplar güzel uyum sağlar.
*Kabuklu deniz ürünleriyle güçlü beyazlar iyi eşleşir. İstiridye ile limonsu Chablis, ıstakoz ile tereyağsı bir Chardonnay çok iyi uyar.
*Yağlı balıklarla (sonbaharda yenilen palamut, lüfer, ilkbahar aylarının kalkan balığı gibi) Semillon, Chardonnay gibi kuvvetli beyazlar iyi eşleşir.
*Çok yağlı yiyeceklerle (semirtilmiş kaz ciğeri, rokfor peyniri gibi) çok tatlı şaraplar iyi uyum sağlar. Şeker, yağı damaktan temizler.
*Zeytinyağlı yemeklerle dömisek beyaz şaraplar iyi uyum sağlar.
*Av etleri gibi yabanıl tatları olan şaraplarla, Pinot Noir üzümünden yapılma seçkin kırmızılar (Burgonya’nın üst düzey apelasyonlarının ürünleri) ya da yine yabanıl karakterdeki Barolo, Barbaresco gibi kırmızı şaraplar uyum sağlar.
*Tadı nötr etlerle (levrek gibi beyaz etli balıklar, dana etinin yağsız kısımları gibi) uyumda sos dikkate alınır. Örneğin limonlu tereyağı ile sunulan bir levrekle, limonun asiditesine uyum sağlayacak asitli bir beyaz (Riesling gibi) tercih edilir.
*Genç peynirler taze şaraplarla (Camembert’le Beaujolais gibi), eskitilmiş peynirler de eski şaraplarla (Parmesan’la eski Chianti Classico ya da Barolo gibi) uyum sağlar.