"Beyaz şaraplar beyaz etlerle, kırmızı şaraplar kırmızı etlerle, tatlı şaraplar ise tatlılarla uyumludur" klasik eşleşmesinin yerini, şarabın özellikleri (alkol, asit v.b.) 
ve yemeğin özellikleri (yağlı, baharatlı v.b.) göz önüne alındığı, birinin diğerinden daha baskın olmadığı seçimler alınmıştır.
                                     
                 
-Mezelerle
                 Hafif, körpe, diri beyaz şaraplar:
 Sauvignon Blanc, Pinot Grigio   
                               
                               
                 -Makarnalarla
                 Hafif beyaz ve kırmızı şaraplar:
                
                  Sosun cinsine göre; 
                  Domates ağırlıklı soslu makarnalarla: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio gibi diri asiditeli beyazlar, hafif Rose’lar 
                  Beyaz etli makarnalarla: Genç Chardonnay gibi orta gövdeli beyazlar, dolgun Rose’lar
                  Kırmızı etli veya peynirli makarnalarla: Genç Chianti, Merlot gibi hafif kırmızı şaraplar
              
                 -Balıklarla, Krema Soslu Beyaz Etlerle, Beyaz Soslu Makarnalarla
                 Dolgunca beyaz şaraplar:
 Chardonnay    
                           
                  -Istakoz Gİbİ Kabuklu Denİz Ürünlerİyle
Dolgunca beyaz şaraplar ve şampanya:
 Chardonnay, özellikle de Chablis
    
                                                 -Domates Soslu Beyaz Etlerle
Pembe şaraplar, hafif kırmızı şaraplar
 
-Pizzalarla
Pembe şaraplar, hafif kırmızı şaraplar, bira 
-Somon, Ton, Norveç Uskumrusu Gibi Kuvvetli Balıklarla
Dolgunca beyaz şaraplar, pembe veya hafif kırmızı şaraplar:
 Öküzgözü, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo, Sangiovese
-Ördek ve Av Etleriyle
Zarif ve nüanslı şaraplar:
 Öküzgözü (gövdeli stilde), Pinot Noir (Burgonya kırmızı)
-Kuzu Etleriyle
Hafif kırmızı şaraplar:
 Öküzgözü, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo, Sangiovese
-Sığır-Dana Etleriyle, Baharat Soslu Etlerle, Kebaplarla
Kuvvetli, dolgun, baharlı kırmızı şaraplar:
 Şiraz, Cabernet Sauvignon, Bordo, Piemonte şarapları (Barolo ve Barbaresco)
-Tatlılarla
Beyaz ve kırmızı tatlı şaraplar:
Çikolata ile Porto, tatlı ve sert kırmızı şaraplar; krem brule, cheesecake, kakaosuz, sarı renk tatlılar ile beyaz tatlı ya da dömisek beyaz şaraplar
-Peynİrlerle
Asiditesi diri sek beyazlar ile beyaz ve kırmızı tatlı şaraplar:
Brie, camembert, tulum gibi genç ve yumuşak peynirlerle: Sauvignon Blanc ya da dömisek beyazlar
Parmesan, rokfor, gorgonzola, gravyer gibi olgun veya küflü peynirlerle: tatlı misket, Sauternes, Porto gibi şaraplar
                               
                               Şaraplar
Porto:
Bitter çikolatalı tatlılar, ceviz, armut tatlısı, Stilton peyniri
Madeira
Sütlü çikolata, fındıklı tart, krem karamel, kahve ve mokalı tatlılar
Pedro Ximenez Sherry
Vanilyalı dondurma (şarabı üstüne dökerek), kuru üzümlü kekler, incir ya da kurutulmuş meyve içeren tatlılar
Beerenauslese ve Geç Hasat Riesling
Meyveli tartlar, krem brule, bademli kurabiye
Sauternes
Meyveli tartlar, pişmiş meyveler, krem brule, karamelli ve fındıklı tatlılar, Roquefort peyniri
Muscat Beaumes de Venise
Krem brule, taze meyveler, meyve sorbeleri, limonlu tart
Asti Spumante
Taze meyveler, biscotti
Vouvray
Meyveli tartlar, taze meyveler
Vin Santo
Biscotti (şaraba batırılarak)
                  KIRMIZI ŞARAPLAR
HAFİF GÖVDELİ KIRMIZILAR
              
Bardolino  
Valpolicella  
Chianti 
Rioja-Crianza    
                                               
Beaujolais    
 
Beaujolais-Villages     
                                    
Burgundy(Village)     
                                     
Bordeaux(proprietary)  
                                
Pinot Noir      
                               
ORTA GÖVDELİ KIRMIZILAR
                         
Cru Beaujolais 
Cotes Ru Rhone
Crozes-Hermitage    
                                       
Burgundy Premiers ve Grands Crus
Bordeaux(Crus Bourgeois)
Cabernet Sauvignon
Merlot
Zindanfel
Chianti Classico Riserva
Dolcetto
Barbera
Rioja Riserva ve Grand Reserva 
Syrah/Shiraz 
Pinot Noir 
Malbec
                               TAM GÖVDELİ KIRMIZILAR
Barberesco
Barolo
Bordeaux(büyük şatolar)
Chateauneuf-du-Pape
Hermitage
Cabernet Sauvignon
Merlot
Zindanfel
Syrah/Shiraz
Malbec
    
                                                                              
                          BEYAZ ŞARAPLAR
  HAFİF GÖVDELİ BEYAZLAR      
             
Alsace Pinot Blanc   
                                        
Alsace Riesling  
                                               
Chablis    
Muscadet  
German Kabinett and Spatle   
                      
Pouilly-Fuisse   
                                                                                                                      
Sauvignon Blanc  
                                            
Orvieto
Soave
Verdicchio 
Frascati
Pinot Gris  
                                                  
  ORTA GÖVDELİ BEYAZLAR         
         
Pouilly-Fume    
                                         
Sancerre
White Graves    
                                        
Chablis premier Cru     
                            
Macon-Villages  
                                        
St-Veran
Montagny
Sauvignon Blanc
Fume Blanc
Chardonnay
Gavi
Gewürztraminer
                               TAM GÖVDELİ BEYAZLAR
Chardonnay
Chablis Grand Cru
Meursault
Chassagne-Montrachet
Puligny-Montrachet
Viogner
                               
                               ALTIN KURALLAR
*Hiçbir şarap, sirkeli soslarla iyi uyum sağlamaz. Yanında şarap içeceğiniz salatada, sirke yerine limon kullanın.
*Domates de, yüksek asiditesi nedeniyle şarap ile iyi bir eşlikçi değildir.
*Beyaz şaraplardan Sauvignon Blanc, diri asiditesi nedeniyle yemekle uyumda çoğu kez “ libero ” bir şaraptır. Deniz ürünlerinden baharatlı Uzak Doğu yemeklerine kadar birçok yemekle çok iyi uyum sağlar.
Fransızların keskin tatlı keçi peynirleriyle, Japonların soya sosla ve acı wasabi hardalıyla yenen suşilerinin eşliğinde bu üzümden yapılan Sancerre şaraplarını sunulması boşuna değildir.
*Kuzu etleriyle genellikle yumuşak, az tanenli şaraplar (Merlot’lar, Beaujolais Cru’leri gibi) iyi uyum sağlar.
*İsli yiyeceklerle hafif yanık fıçı görmüş, is çeşnili şaraplar güzel uyum sağlar.
*Kabuklu deniz ürünleriyle güçlü beyazlar iyi eşleşir. İstiridye ile limonsu Chablis, ıstakoz ile tereyağsı bir Chardonnay çok iyi uyar.
*Yağlı balıklarla (sonbaharda yenilen palamut, lüfer, ilkbahar aylarının kalkan balığı gibi) Semillon, Chardonnay gibi kuvvetli beyazlar iyi eşleşir.
*Çok yağlı yiyeceklerle (semirtilmiş kaz ciğeri, rokfor peyniri gibi) çok tatlı şaraplar iyi uyum sağlar. Şeker, yağı damaktan temizler.
*Zeytinyağlı yemeklerle dömisek beyaz şaraplar iyi uyum sağlar.
*Av etleri gibi yabanıl tatları olan şaraplarla, Pinot Noir üzümünden yapılma seçkin kırmızılar (Burgonya’nın üst düzey apelasyonlarının ürünleri) ya da yine yabanıl karakterdeki Barolo, Barbaresco gibi kırmızı şaraplar uyum sağlar.
*Tadı nötr etlerle (levrek gibi beyaz etli balıklar, dana etinin yağsız kısımları gibi) uyumda sos dikkate alınır. Örneğin limonlu tereyağı ile sunulan bir levrekle, limonun asiditesine uyum sağlayacak asitli bir beyaz (Riesling gibi) tercih edilir.
*Genç peynirler taze şaraplarla (Camembert’le Beaujolais gibi), eskitilmiş peynirler de eski şaraplarla (Parmesan’la eski Chianti Classico ya da Barolo gibi) uyum sağlar.